Afbeelding
Foto: Provincie Fryslân

In Beekdal Alddjip wordt 39 hectare natuur 'verbeterd'

Algemeen

Zo’n 39 hectare grond langs de beek Alddjip is ingericht voor Natuurnetwerk Nederland. Op donderdag 1 oktober droegen gedeputeerde Douwe Hoogland en Tineke Jagersma (voorzitter gebiedscommissie Koningsdiep) de inrichting over aan de eigenaren van de percelen: drie particulieren en Staatsbosbeheer. Het gebied wordt zo bewerkt dat de natuur nog beter tot zijn recht komt, onder andere qua biodiversiteit.

Het gebied ligt ten noorden van Hemrik, aan de westzijde van de weg Poasen. Maatregelen zoals het minder diep maken of dempen van sloten en het plaatsen van stuwtjes zorgen ervoor dat er meer water vastgehouden wordt in het gebied. Direct langs de beek stimuleert dat de groei van vochtig hooiland met dotterbloemen. Wat verder van de beek blijft de grond droger, zodat zich daar kruidenrijk grasland en heischraal grasland kan ontwikkelen.

Natuurlijke bosrand voor biodiversiteit
Bij het bosje ’t Kopje is de bosrand een stukje teruggezet en vervolgens aangevuld met besdragende struiken. Gedeputeerde Douwe Hoogland: “Mei it oanpakken fan de boskrâne by ’t Kopje wurdt de oergong tusken bosk en iepen fjild in stik natuerliker. Dêrmei jouwe wy romte foar mear bioferskaat. Amfibyen, fûgels en ynsekten lykas flinters en libellen fine dat in noflik plak.” In de buurt van Heidehuizen is een steile oever langs de beek gecreëerd waar de ijsvogel kan nestelen.

Veel partijen werken samen om het succesbol te maken
De inrichting van de percelen ten noorden van Hemrik is de derde projectmodule van gebiedsinrichting Koningsdiep. Hierin werkt de provincie Fryslân samen met de gebiedscommissie Koningsdiep, Wetterskip Fryslân, gemeente Opsterland, landbouw- en natuurorganisaties, grondeigenaren en bewoners. Voorzitter gebiedscommissie Tineke Jagersma: “Yn gearwurking mei alle partijen wurkje wy oan it ophelpen fan de beekdelling fan it Alddjip en de ynrjochting fan it Natuernetwurk Nederlân."

"Dy gearwurking is wichtich en hâlde wy goed fêst no’t wy dwaande binne mei de tarieding fan de folgjende fazen fan it projekt. Bygelyks de oanpak fan it brongebiet fan it Alddjip by Bakkefean.” De gebiedscommissie Koningsdiep bestaat uit vertegenwoordigers van natuur, landbouw, water en recreatie uit het gebied

Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 4 uur geleden
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 23 uur geleden
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur gisteren
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 17 mei, 16:43
Afbeelding
Start kaartverkoop nieuw theaterseizoen De Lawei op 25 mei Cultuur 17 mei, 15:00
Pluktuin Vreedebest
Het seizoen is weer begonnen voor Pluktuin Vreedebest: "Mijn hobby voor tuinieren is een beetje uit de hand gelopen" Culinair 17 mei, 12:00