Taede A. Smedes heeft al van kinds af aan een fascinatie voor ufo's en ruimtevaart.
Taede A. Smedes heeft al van kinds af aan een fascinatie voor ufo's en ruimtevaart. Foto: Putter Fotografie

Drachtster Taede A. Smedes maakt historische reconstructie van opmerkelijke ufo-golf in 1974

Algemeen

GORREDIJK - In februari van het jaar 1974 waren er vreemde flitsen te zien in de lucht van Gorredijk; waren het vliegende schotels of toch gewoon vallende sterren? Wat de fenomenen ook waren: Nederland, maar ook de rest van de wereld, was in de ban van de ‘ufo-golf’ in Gorredijk. Ook de geboren Drachtster Taede Anne Smedes is zijn hele leven nieuwsgierig gebleven naar de gebeurtenis. Zo nieuwsgierig, dat de godsdienstfilosoof en journalist recentelijk een boek (reconstructie) heeft uitgebracht, namelijk: De ufo’s van Gorredijk. Taede vertelt over het ontstaan van het boek. 

Iedereen heeft vast in zijn leven wel eens naar de ruimte gekeken en iets gezien waarvan hij of zij dacht: wat is dat? Dat geldt ook voor de 50-jarige Taede A. Smedes. De Drachtster, tegenwoordig woonachtig in Nijmegen, heeft altijd al een fascinatie gehad voor ufo’s en ruimtevaart. “Dat begon al als klein jongetje, bij het lezen van de Donald Duck. Daarin vond je talloze buitenaardse wezens”, lacht Taede. “Ook in tekenfilms zag je natuurlijk regelmatig buitenaardse wezens. Ik was als kind helemaal geobsedeerd door alles wat met het heelal en ruimtevaart te maken had”, vertelt Taede enthousiast. 

Fascinatie voor ufo’s

Die fascinatie is door de jaren heen nooit verdwenen, zo blijkt uit zijn kersverse boek: ‘De ufo’s van Gorredijk’, wat hij in samenwerking met uitgeverij Noordboek uitbracht op 18 januari. In navolging van zijn boek ‘We zijn misschien niet alleen’, poogt Taede er middels een reconstructie achter te komen wat er in die veelbesproken februarimaand van 1974 precies is gebeurd in Gorredijk. Taede licht toe: “In mijn boek ‘We zijn misschien niet alleen’ omschrijf ik mijn eigen ervaring met ufo’s en de Amerikaanse belangstelling voor ufo’s sinds 2017. Ook omschrijf ik kort de ufo-geschiedenis van Nederland, zoals bijvoorbeeld de ufo’s van Soesterberg, waar mijn collega Bram Roza een hele mooie documentaire over heeft gemaakt en natuurlijk het ufo-fenomeen van Gorredijk. Toen dacht ik: het is in 2024 precies 50 jaar geleden dat de ufo-golf in Gorredijk plaatsgevonden heeft, hoe mooi zou het zijn om daar een boek over uit te brengen? Zo is het idee voor het boek eigenlijk ontstaan.” 

Animositeit op het onderwerp

Dat er in Gorredijk in 1974 altijd iets geks was gebeurd, dat wist Taede wel, maar hoe lastig het dan is om de verhalen boven water te krijgen, heeft hij eveneens ondervonden. “Ik heb het idee dat er onder de oudere generatie van Gorredijk echt nog een taboe heerst op dit onderwerp. De gebeurtenis werd na afloop ook al vrij snel in de doofpot gestopt. Mensen wisten zelf eigenlijk ook niet wat hun was overkomen en wat ze nu precies hadden gezien. Er was in het dorp ook een soort van tweespalt ontstaan; aan de ene kant waren er mensen die het flauwekul vonden en zo snel mogelijk terug wilden naar de normale orde van de dag en aan de andere kant waren er mensen die er heilig van overtuigd dat het buitenaardse technologie betrof, wat ze hadden gezien. Wat het nu precies was, heb ik dan ook moeilijk de vinger achter kunnen krijgen”, vertelt Taede. “Dankzij een persbericht en (landelijke) mediabelangstelling zijn er gelukkig wel enkele belangrijke verhalen boven water gekomen, zoals die van Theo Haverkamp, Willem Vlietstra, Pier Postma en snackbareigenaar Jan Boomsma, waarvan de laatste twee recentelijk overleden zijn. Ik denk echter dat er nog veel meer verhalen moeten zijn, want ik kan me gewoon niet voorstellen dat er niet meer verhalen zijn van mensen uit die tijd, die nu nog leven en in Gorredijk wonen. Er blijft toch een bepaalde animositeit op het onderwerp. Dat blijkt ook wel uit de verhalen van mensen die er om gepest zijn. Er zitten dus nog wel wat losse eindjes aan het verhaal die ik graag verder uit zou willen zoeken”, licht Taede toe.

Bijdrage aan de geschiedenis

Ondanks dat gegeven, is Taede trots op wat hij heeft neergezet. “Als je nog 10 of 15 jaar met deze reconstructie zou wachten, leeft er misschien niemand meer die de ufo-golf heeft meegemaakt. Het is dus ook een stukje geschiedenis waar je aan bijdraagt. Hoewel er nog genoeg dingen zijn die ik graag uit wil zoeken, bevat dit boek wel de meest uitgebreide details over de zaak Gorredijk die je maar kan bedenken. Er zijn bijvoorbeeld een aantal artikelen opgenomen in het boek die niet meer te krijgen waren. Dat maakt het boek ook van grote waarde voor (toekomstige) onderzoekers, want we hebben in Nederland twee grote casussen als het gaat om ufo’s, namelijk: de ufo-golf van Soesterberg en de ufo-golf van Gorredijk.”

Online en in de bieb verkrijgbaar

Ben jij nieuwsgierig naar De ufo’s van Gorredijk? Het boek is zowel online als in de bibliotheek verkrijgbaar! Taede licht alvast een tipje van de sluier op vanuit zijn boek: “Ik ben er in de loop van mijn onderzoek en door de gesprekken met betrokkenen, van overtuigd geraakt dat er zich in februari 1974 iets mysterieus heeft afgespeeld in en boven het Friese dorp. Wat er in 1974 in Gorredijk gebeurde sprak tot de verbeelding van mensen van toen, ook ver buiten de provinciegrenzen. En dat doet het vijftigjaar na dato nog altijd.” 

In het najaar zal een tentoonstelling over dit onderwerp openen in Museum Opsterlân in Gorredijk

Afbeelding
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 1 uur geleden
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 20 uur geleden
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 22 uur geleden
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop nieuw theaterseizoen De Lawei op 25 mei Cultuur gisteren
Pluktuin Vreedebest
Het seizoen is weer begonnen voor Pluktuin Vreedebest: "Mijn hobby voor tuinieren is een beetje uit de hand gelopen" Culinair 17 mei, 12:00