Afbeelding
Foto: RomkeHoekstra, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Toneelstuk ‘ontmoeting met gevolgen’ in Doopsgezinde kerk

Cultuur

DRACHTEN - Op zondagmiddag 5 maart wordt het toneelstuk ‘ontmoeting met gevolgen’ opgevoerd in de Doopsgezinde kerk in Drachten. Het is een toneelstuk over twee vrouwen die via familiebanden met elkaar verbonden zijn. De toegang is gratis. 

In het jaar 2025 is het vijfhonderd jaar geleden dat in Zürich, Zwitserland, de eerste volwassendoop plaatsvond. Het gedachtegoed en de idealen van Menno Simons zullen in 2025 in verschillende doopsgezinde gemeenten centraal staan in vieringen en in lezingen. In het toneelstuk ‘Ontmoeting met gevolgen’ maken we kennis met de vrouw van reformator Menno Simons. Zij heette Geertruydt Jansdochter Hoyer. Haar verhaal is tot dusver op de achtergrond gebleven. Het is tijd om daar - na al die eeuwen - verandering in te brengen. Haar verre achter -, achter - , achterkleindochter Geerte de Vries heeft Geertruydt aangespoord om haar kant van de doperse geschiedenis te vertellen. Immers zij heeft ons vast wel het een en ander te zeggen en misschien geeft ze ons voor de huidige tijd ook nog ideeën om over na te denken. 

Beide vrouwen hebben in hun tijd, op grond van een bijzondere ontmoeting, voor een andere weg gekozen. Een weg met grote gevolgen voor hun verdere leven. Beseften zij welke stap zij namen, het onbekende tegemoet? Korneel Roosma – de Vries heeft geprobeerd beide vrouwen een stem en een gezicht te geven in de vorm van een toneelstuk waarin Geertruydt en Geerte terugkijken op hun keuzes. Sikke Roosma zorgt voor het decor en het geluid.

De toegang is gratis.

Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 5 uur geleden
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning gisteren
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 17 mei, 16:43
Afbeelding
Start kaartverkoop nieuw theaterseizoen De Lawei op 25 mei Cultuur 17 mei, 15:00
Pluktuin Vreedebest
Het seizoen is weer begonnen voor Pluktuin Vreedebest: "Mijn hobby voor tuinieren is een beetje uit de hand gelopen" Culinair 17 mei, 12:00