Afbeelding
Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Boaz (13) speelt voor jeugdopleiding Cambuur

Sport

DRACHTEN - Op zaterdag 15 juli is Wereld Jonge Talenten Dag, een dag om te vieren dat alle kinderen hun eigen talenten hebben. De één kan prachtig zingen, de andere rent het snelst en weer iemand anders is hartstikke handig met z’n handen. Boaz Kingma is dertien jaar, woont in Drachten en kan steengoed voetballen. Al vanaf zijn achtste speelt hij voor SC Cambuur; eerst bij de Voetbalschool en later in de jeugdopleiding.

In 2018 wordt Boaz, de dan achtjarige, fanatieke voetballer van Drachtster Boys, gescout door SC Cambuur. Bij de jeugdopleiding van de Leeuwarder voetbalclub begint hij bij de Voetbalschool. “Bij de Voetbalschool train je elke vrijdag,” legt Boaz uit. “Voor de rest train je gewoon mee met je eigen team en met dat team speel je ook wedstrijden.”  

Persoonlijker

De jonge voetballer weet de eerste trainingen bij Cambuur zich nog goed te herinneren: “Het was wel heel erg spannend, want je kent bijna niemand. Ik werd gelijk goed opgevangen door iemand van de club.” Dat valt Boaz op, herinnert hij zich: “Bij Cambuur voelde ik mij gelijk thuis. Dat kwam omdat iedereen persoonlijk omgaat met elkaar.”

“Milan Smit is één van mijn voorbeelden”

Naar school

Boaz doorloopt de Voetbalschool en wordt daarna geselecteerd voor de O12, het jongste team van de jeugdopleiding. Vanaf dat moment draait zijn leven echt alleen nog maar om voetbal: “Ik train vier keer in de week en op zaterdag spelen we een wedstrijd.” Naast voetbal moet Boaz natuurlijk ook naar school. Hij gaat naar het Leeuwarder Lyceum (OSG Piter Jelles): “Op maandag en dinsdag trainen we in de ochtend, dus dan mis ik de eerste drie uren. Op woensdag en donderdag trainen we in de middag en missen we meestal de laatste twee uren.” Boaz zit in de klas met andere voetballers en samen fietsen ze naar de trainingsvelden. SC Cambuur en OSG Piter Jelles werken samen om hun talenten zo goed mogelijk te begeleiden: “Ze denken met mij mee en elke maand heb ik een gesprek met de studiecoördinator. Dan praten we over wat er goed gaat en of ik nog hulp nodig heb.”

Van middenveld naar spits

Van origine speelt Boaz op nummer 10 en is hij een aanvallende middenvelder, maar steeds vaker speelt hij in de spits: “We hebben in ons team niet een echte spits, maar de trainer zag potentie in mijn spel. Sindsdien sta ik in de spits.” Het bevalt de jonge speler wel: “Als spits heb je veel doelpogingen en balcontacten en ik vind het leuk om iets nieuws te leren.” Boaz weet heel goed wat zijn sterke punten zijn: “Ik ben rustig aan de bal, kijk goed en behoudt het overzicht in mijn spel.” Zelfbewust weet hij ook zijn leerpunten te benoemen: “Ik werk eraan om mijn acties nog meer op snelheid te kunnen uitvoeren.”

“Ik vind het leuk om nieuwe dingen te leren.”

Inspiratie

Als echte voetbalfanaat kijkt Boaz veel naar de sport: “Eerst was ik fan van Ajax, maar steeds meer ben ik voor SC Cambuur. Cambuur heeft fanatiek publiek dat altijd achter de ploeg blijft staan. De club blijft altijd vechten voor hun plek, dat vind ik mooi.” 

Een voorbeeld voor hem, is Milan Smit. Een jonge spits die ook uit de jeugdopleiding komt van Cambuur. Boaz droomt ervan om net als Smit ooit zijn debuut te maken in het eerste elftal van Cambuur. En daarna? “Ik zou eerst bij een club in de Eredivisie willen spelen en daarna als het lukt in Engeland voetballen, bijvoorbeeld bij Arsenal, Manchester City of Manchester United.”

Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 4 uur geleden
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 23 uur geleden
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur gisteren
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 17 mei, 16:43
Afbeelding
Start kaartverkoop nieuw theaterseizoen De Lawei op 25 mei Cultuur 17 mei, 15:00
Pluktuin Vreedebest
Het seizoen is weer begonnen voor Pluktuin Vreedebest: "Mijn hobby voor tuinieren is een beetje uit de hand gelopen" Culinair 17 mei, 12:00