Afbeelding
Foto: Johan van der Wal (teammanager VIVA '23 VR1

De speelsters van VIVA ‘23 willen de trots van Smallingerland worden

Sport

DRACHTEN - Sinds vorig seizoen werken VV Drachten, Drachtster Boys en S.C. Boornbergum ‘80 samen met hun vrouwenafdeling. Dit jaar kreeg die samenwerking haar eigen naam: VIVA ‘23 (Vrouwen In Voetbal Actief). VIVA ‘23 is een eigen club, met vijf jeugdteams en drie seniorenteams. Hoofdtrainer Cor Wigmans neemt de training en wedstrijdbegeleiding voor Vr1 voor zijn rekening. Samen met hem kijken we terug op het ontstaan van de club, het vorige seizoen en de kansen die het aankomend seizoen biedt. 

Al jaren heeft Cor Wigmans, dan nog trainer van de vrouwen van VV Drachten, de ambitie om vrouwenvoetbal in Smallingerland naar een hoger niveau te tillen door samenwerking te zoeken met andere verenigingen: “We hadden een prachtig mooi team bij VV Drachten met dames die vanaf een jaar of dertien of veertien goed zijn opgeleid door de club. Ik merkte dat dit team ook aansluiting had bij de dames van Drachtster Boys. Natuurlijk, tijdens de onderlingen wedstrijden woedde er een felle strijd, het is toch een derby, maar na de wedstrijd zaten ze met z’n allen gezellig een biertje te drinken. Langzamerhand werden het toch vriendinnen van elkaar.” Wigmans is van mening dat de groei binnen het vrouwenvoetbal vooral bereikt moet worden door samenwerking met andere clubs. In de vriendschappelijke verstandhouding tussen de speelsters van Drachtster Boys, Boornbergum en die van zijn eigen vereniging ziet hij dus een mogelijkheid: “Vijf jaar geleden kwam die samenwerking toch wat te vroeg, maar we hebben het altijd in ons achterhoofd gehouden. Toen Drachtster Boys zonder trainer kwam te zitten, zijn we toch weer om de tafel gaan zitten. Wat kunnen we voor elkaar betekenen?” 

 Vanaf seizoen 23/24 is de SVO  een feit, de meiden en vrouwen van VV Drachten, Drachtster Boys en S.C. Boornbergum ‘80 gaan samen verder. “We hebben nu de beschikking over meer dan 40 dames en konden dus drie teams vormen, twee selectie teams en een vriendinnen team. Daarbij hebben we vooral gekeken naar waar iemands krachten het beste tot hun recht konden komen. Het resultaat is dat we twee teams hebben die beide voetbaltechnisch heel sterk zijn en waar ook nog veel groei in zit. Regelmatig trainen er vrouwen uit het tweede team mee met het eerste en er zijn ook wat jonge dames met veel talent die nu nog in MO20 zitten maar ook met ons meetrainen.” 

Een slechte start van seizoen 22/23

Ondanks dat er veel talent in het team speelt, begon Vrouwen 1 slecht aan het seizoen: “We hadden nog niet de beschikking over alle dames, vanwege blessures en geplande vakanties. De eerste vijf wedstrijden speelden we onder ons niveau en verloren we wedstrijden.” Daarna lijkt het tij te keren: “We hebben ons ritme gevonden. Dat gebeurde, denk ik, tijdens de wedstrijd tegen Viod, destijds de koploper. Daar hebben we laten zien waartoe we in staat waren. De tegenstander was verbaasd van de weerstand.” Na een spectaculaire winst op de koploper ontstaat er een reeks van maar liefst veertien gewonnen wedstrijden: “Ik zag echt dat de speelsters begrepen wat we voor ogen hadden, dat ze het spelletje snapten en doorhadden waar we voor trainen.” Van een plekje in de middenmoot stijgt het team naar de tweede plek, waardoor ze de promotie naar de derde klasse net misliepen. Toch is Wigmans vooral trots: “We hebben echt laten zien wat we kunnen.” 

‘We hebben echt laten zien wat we kunnen’

Een warm bad

Op het veld presteren de dames uitstekend, maar ook naast het veld laten ze zien dat ze hun best doen voor een warm en gezellige club: “De saamhorigheid is geweldig. Tijdens het seizoen hebben we een aantal nieuwe spelers ontvangen. Zij werden gelijk warm verwelkomd, er waren gelijk spelers die lieten zien waar de kleedkamers waren, welke regels we samen hebben bedacht. Echt een warm bad. Dat kan je niet trainen en ik vind het zo bijzonder om te zien.”  

Ook het publiek weet steeds vaker waar en wanneer VIVA ‘23 speelt. Zeker een man of vijftig komt kijken bij de wedstrijden van het eerste elftal, maar dat mag natuurlijk altijd meer. Op sociale media deelt de jonge club wanneer je het team kan komen aanmoedigen. Zelf zijn de spelers overigens ook niet vies van een middagje langs de kant staan: “Ze gaan regelmatig naar andere teams kijken. Het is leuk om te zien dat speelsters van Drachten nu ook bij Drachster Boys gaan kijken en andersom. Zo blijft de connectie tussen de moederverenigingen altijd bestaan.” 

Richten op de derde klasse

Omdat de dames 1 van VIVA ‘23 net naast promotie greep komen ze dit seizoen nog uit in de vierde klasse. Volgens Wigmans geeft dat kansen om ook dit jaar weer mooie stappen te maken: “Ik denk dat ons team uiteindelijk wel in de derde klasse hoort, maar binnen de vierde klasse kunnen we ons ook nog genoeg ontwikkelen. We hebben jonge teams met speelsters die heel leergierig zijn. Ik zie ook dat zij gretig worden, dat ze er alles uit willen halen. Hun instelling is echt ongekend.” Dit jaar heeft het team dan ook maar één doel: promotie.  

Naast zo hoog mogelijk spelen heeft Wigmans nog een ander doel voor ogen: dat de club doorgroeit. Hij moedigt dan ook alle voetballende meiden en vrouwen uit Smallingerland aan om eens te kijken of ze zich niet willen aansluiten bij VIVA ‘23. Voor meer informatie kun je contact opnemen met één van de moederclubs. Daarnaast hoopt hij dit seizoen ook weer op veel supporters: “Kom vooral eens kijken! Op 23 september om 14.30 uur spelen we bijvoorbeeld onze eerste wedstrijd tegen FC Burgum op de velden van Drachtster Boys, dat belooft een knaller te worden.” 

Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 2 uur geleden
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 21 uur geleden
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 23 uur geleden
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport gisteren
Afbeelding
Start kaartverkoop nieuw theaterseizoen De Lawei op 25 mei Cultuur 17 mei, 15:00
Pluktuin Vreedebest
Het seizoen is weer begonnen voor Pluktuin Vreedebest: "Mijn hobby voor tuinieren is een beetje uit de hand gelopen" Culinair 17 mei, 12:00