Samira El Idrissi uit Drachten helpt jonge meiden om een positiever zelfbeeld te krijgen.
Samira El Idrissi uit Drachten helpt jonge meiden om een positiever zelfbeeld te krijgen. Foto: Samira El Idrissi

“De mentale gezondheid van jongeren is op dit moment belangrijker dan ooit”

Samenleving

DRACHTEN - Samira El Idrissi heeft afgelopen maand de Hartenhuis Award 2024 in de categorie Noord-Nederland in ontvangst genomen. Ieder jaar reikt Stichting het Vergeten Kind aan het eind van ‘De Week van Het Vergeten Kind’ de Hartenhuis Awards uit aan een organisatie, initiatief, groep of persoon die zich buitengewoon inzet voor kwetsbare kinderen in Nederland. Dit jaar stonden de aanmoedigingsprijzen in het teken van aandachtsvolle zorg. En laat dát nu net hetgeen zijn waar de 31-jarige hulpverleenster uit Drachten haar hele leven (van nature) eigenlijk al mee bezig is. We praten met Samira over de Hartenhuis Award en de missie en doelstellingen die ze heeft. 

Een prestigieuze prijs winnen als de Hartenhuis Award, voelt voor Samira nog altijd als een grote eer. “Samira bezit een buitengewoon vermogen om jongeren te steunen”, zo omschrijven collega’s haar kernkwaliteiten. En dat is belangrijker dan ooit in deze tijd, stelt de oud-topsporter. “Als oud-topsporter vind ik het sowieso belangrijk om een gezonde leefstijl uit te dragen, maar in deze tijd vind ik dat belangrijker dan ooit. Denk bijvoorbeeld aan de impact van de coronacrisis, de maatschappelijke druk van Social Media en de daaruit voortvloeiende depressies. Het is best een lastige tijd voor kinderen; daar wil ik -in de combinatie met sport- graag iets in betekenen. Sport doorbreekt namelijk bepaalde grenzen.” 

Topsport mentaliteit

Samira kan het weten, want ze komt zelf uit de vechtsport. Sterker nog, ze is zelfs voormalig wereldkampioen taekwondo. Het leuke is, dat ze naast haar vechtkunsten, ook nog actief (geweest) is als model. Die werelden lijken op het oog misschien heel verschillend, maar toch versterken ze elkaar enorm. Samira licht toe: “Vooral op mentaal vlak is dat het geval. Dankzij vechtsport, maar ook sporten in het algemeen, krijg je meer zelfvertrouwen en kracht. Je werkt aan een positiever zelfbeeld, waardoor je dat als model ook uit gaat stralen. Zo hebben die aspecten dus meer met elkaar gemeen dan je in eerste instantie zou denken.” 

Sport voor je mentale gezondheid

Sporten helpt dus niet alleen als het gaat om je fysieke gesteldheid, maar zeker ook op het gebied van mentale gezondheid. Deze formule past Samira dan ook al enkele jaren toe in haar eigen organisatie, namelijk: LaForsa. Met LaForsa stimuleert Samira een gezonde leefstijl onder jonge meiden. Een doelgroep waarbij Samira nog altijd een grote behoefte ziet. “Die behoefte heb ik met eigen ogen kunnen zien en vormt ook de basis van het ontstaan van LaForsa. In 2016, tijdens mijn afstudeerstage in Amsterdam, zag ik veel jeugd op straat hangen. Jonge meiden die eigenlijk op school hoorden te zitten. Ik besloot hen aan te spreken en en merkte dat ze (onbewust) graag gehoord wilden worden. Dat ze iemand nodig hadden die naar hun verhaal luistert. Bepaalde meiden voelen namelijk echt de behoefte om met andere meiden onderling iets te doen en/of te delen. Zo kwam ik op het idee voor LaForsa, een organisatie die zich inzet voor jonge meiden en ze helpt om weerbaarder te worden in de samenleving. LaForsa wil in Drachten een gezellige, toegankelijke plek creëren voor meiden.” 


Foto - Samira El Idrissi

Meiden worden sterker

Volgens Samira komen veel meiden sterk(er) uit het traject bij LaForsa. Dat geeft haar, en de rest van het team van jongerenwerkers, heel veel voldoening. “We zien in hele korte tijd dat het zelfvertrouwen van meiden toeneemt en dat ze veerkrachtiger worden. Dat is zo bijzonder om te zien. Vaak gaat het om meiden die juist niet opvallen in de klas. Ze voelen zich onzichtbaar en doen niet mee aan activiteiten. Als je ze dan weer helemaal opleven en vriendinnen maken, is dat natuurlijk geweldig om te zien”, vertelt Samira enthousiast. 

We zien echt in hele korte tijd dat het zelfvertrouwen van meiden toeneemt en dat ze veerkrachtiger worden.

Een mini-community in Drachten

Dat is volgens Samira eveneens de kracht van LaForsa. In tien weken werken meiden allemaal toe naar het doel om het beste in zichzelf naar boven te brengen. Veel van de meiden houden na LaForsa dan ook vriendinnen voor het leven over. “LaForsa is eigenlijk een soort mini-community in Drachten. In elke school zitten wel meiden die bij LaForsa hebben gezeten. Wat ik daarnaast bijzonder vind om te zien, is dat er regelmatig meiden na afloop zelf ook graag iets willen betekenen voor een ander. Ik ken bijvoorbeeld heel veel mensen die nu de opleiding Social Work doen; hoe mooi is dat?!” 

Een volledig zorgaanbod

Het LaForsa huis biedt dus een veilig plek, bestaande uit drie onderdelen. Samira legt uit: “We bieden ten eerste programma’s aan op de Drachtster scholen, aan de hand van verschillende thema’s. Denk bijvoorbeeld aan de druk van Social Media en de overgang naar de Middelbare School. Het gaat altijd om thema’s die voldoen aan de behoefte van de scholen. We vliegen deze thema’s altijd aan in de combinatie met sport. Daarnaast is er een jongerenwerk gedeelte, bestaande uit groepen meiden die bij elkaar komen. Hierbij werken we samen met de GGD en de scholen, zodat we in kaart hebben welke jongeren baat zouden kunnen hebben bij ons programma. Vaak gaat het bij deze groep om meiden die juist niet opvallen in de klas en kwetsbaar zijn. Tot slot bieden we ook nog individuele coaching. Dat is expliciet voor kinderen die niet meer lekker mee kunnen komen in de maatschappij. Kinderen die teveel belemmering voelen en moeilijk naar school gaan, daardoor depressieve klachten hebben en noem zo maar op. Daarvoor hebben we contact met ouders en de huisarts bijvoorbeld. Op die manier proberen we zo volledig mogelijk aan de hulpvraag te kunnen voldoen.”


Foto - Samira El Idrissi

Geef je op!

Heb jij interesse in het aanbod van LaForsa of wil jij je graag aansluiten bij deze community? In het voorjaar gaat LaForsa weer van start met trajecten. Meld je aan via deze website: laforsa.wordpress.com of stel je vraag aan Samira, via: Samira@laforsa.com.

Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 1 uur geleden
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 20 uur geleden
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 22 uur geleden
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop nieuw theaterseizoen De Lawei op 25 mei Cultuur gisteren
Pluktuin Vreedebest
Het seizoen is weer begonnen voor Pluktuin Vreedebest: "Mijn hobby voor tuinieren is een beetje uit de hand gelopen" Culinair 17 mei, 12:00