Afbeelding
Foto: Unsplash.com

Heb jij al eens nagedacht over je afscheid?

Algemeen

FRIESLAND - We besteden in het leven logischerwijs veel aandacht aan trouwen, wonen, kinderen en andere prachtige aspecten om het leven te vieren. Waarom denken we echter niet (nu al) na over een mooi afscheid? Een persoonlijke uitvaart verdient toch ook de nodige aandacht? Bovendien zitten er een hoop voordelen in het (tijdig) regelen van je uitvaart. RondOm Vandaag bespreekt de voordelen in deze uitvaartpagina. 

In de basis helpt het tijdig regelen van je afscheid een hoop onnodige stress en onzekerheid voorkomen. Niemand weet wanneer het leven eindigt, dus als je nu al nadenkt over je afscheid, geeft dat rust. Stel, je komt plotseling te overlijden of je wordt ongeneeslijk ziek, dan is het heel confronterend voor jou of je nabestaanden om pas na te denken over een uitvaart. Als jij de touwtjes in handen houdt, dan ziet een afscheid er precies zo uit als dat jij wenst. 

Een persoonlijk afscheid

En juist dat aspect is een hele belangrijke. Tijdig nadenken over je afscheid, maakt het afscheid persoonlijk. Hoe wil je dat mensen jou herinneren? Er zijn tegenwoordig talloze mogelijkheden op het gebied van uitvaart, waarbij je echt niet alleen meer aan een houten kist hoeft te denken met een begrafenis of een crematie. Laat je favoriete muziek draaien, bepaal zelf de tekst op je rouwkaart en de kleur bloemen die jij graag wilt. De mogelijkheden zijn eindeloos. 

Voorkom onnodige kosten

Bij een uitvaart kunnen veel kosten komen kijken. Volgens de coöperatie DELA schat ruim zestig procent van de Nederlanders de kosten van een uitvaart te laag in, waardoor nabestaanden soms noodgedwongen (een deel) van de uitvaart zelf moeten bekostigen. Als je jouw wensen tijdig bespreekbaar maakt, kun je precies inventariseren wat de uitvaart kost en daarmee zorgen besparen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een uitvaartverzekering af te sluiten om zo (een groot deel) van de kosten te dekken, door iedere maand een vaste premie te betalen. 

Niemand weet wanneer het leven eindigt, dus als je nu al nadenkt over je afscheid, geeft dat rust.

Wie nodig je uit?

Tegenwoordig hebben we via social media zo’n groot netwerk opgebouwd, maar wie spelen er nu echt een belangrijke rol in jouw leven? Bij een (onverwacht) overlijden kan dat best eens voor lastige situaties zorgen, want wie nodig je nu uit bij een uitvaart? Het is goed om zelf eens een inventarisatie te maken van mensen wie voor jou belangrijk zijn en een schifting te maken in wie jij graag bij je uitvaart zou zien. Naast dat jij iedereen erbij hebt die jij zou willen, geeft het ook de nabestaanden heel veel rust en overzicht. 

Duidelijkheid voor je naasten

Het werd al even benoemd, maar je uitvaart tijdig regelen is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor je naasten. Je voorkomt lastige vragen en beslissingen. Waar wil jij uitgestrooid worden, of wil je juist begraven worden? Welke steen kies je? Het zijn allemaal dingen die lastig zijn voor je naasten om te beslissen, mocht daar geen duidelijkheid over zijn. Het voorkomt verdriet en confronterende situaties. Daarnaast heb je bij een (plotseling) overlijden maar heel weinig tijd om zaken te regelen. Stress en conflicten liggen dan ook op de loer. Regel het daarom op tijd, voor jezelf en je naasten.  

Verbind je familie

In iedere familie komt wel eens een ruzie voor. Dat kan lastige situaties opleveren bij gemeenschappelijke feesten, maar ook bij je begrafenis of crematie. Zorg daarom voor duidelijke afspraken met elkaar, want een familieruzie mag een afscheid nooit in de weg staan. Sterker nog, door duidelijke afspraken te maken, kan een dergelijke situatie de familie misschien wel weer verbinden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 10 uur geleden
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 12 uur geleden
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 13 uur geleden
Pluktuin Vreedebest
Het seizoen is weer begonnen voor Pluktuin Vreedebest: "Mijn hobby voor tuinieren is een beetje uit de hand gelopen" Culinair 18 uur geleden
Afbeelding
Voorkom conflicten, zorg voor een stevig juridisch fundament van je (online) business! Zakelijk nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Één instrument voor draagkracht en draaglast in Fryslân Wonen 16 mei, 18:00
Afbeelding
Fryslân pakt regie op energiesysteem van de toekomst Duurzaamheid 16 mei, 15:00
Afbeelding
Dit zijn de belangrijkste punten in het nieuwe coalitieakkoord voor Friesland Politiek 16 mei, 14:02