Afbeelding
Foto: RondOm Vandaag

Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel

Column

Het nieuws dat er duizenden criminelen zijn die moeten brommen maar niet worden opgeroepen om hun straf uit te zitten kwam bij mij nogal hard aan. Kunnen we nog wel veilig over straat? Wat voor soort criminelen lopen vrij rond? Waarom?

Als je dan hoort dat er 1100 vacatures openstaan bij de Dienst Justitiële Inrichtingen en dat daardoor er een gebrek is aan personeel om alle criminelen in het gevang te zetten dan vraag ik mij af hoe het zo ver heeft kunnen komen. Cellentekort wordt er in de media vermeld, nee dus, genoeg cellen maar te weinig mensen om ze te bewaken. Je hebt toch niet van de ene op de andere dag zoveel vacatures openstaan? Wat voor beleid is hier op gevoerd, is er niet op tijd adequaat actie ondernomen om het aantal vacatures binnen de perken te houden. Een dienst als deze moet het veiligheidsgevoel bij de mensen hoog houden en nu lopen er allemaal foute mannen en vrouwen vrij rond.

Als tijdelijke oplossing worden mensen eerder vrijgelaten of krijgen dan maar een enkelband ofzo. Het kan toch niet waar zijn. Denk aan alle slachtoffers die de stafmaat meestal al te laag vinden, en nu geconfronteerd worden met het feit dat de dader gewoon op straat rond loopt terwijl deze tussen 4 muren opgesloten hoorde te zitten. Het is weer Nederlandse overheid ten top. Kunnen ze echt niet iets goed doen?

Daarnaast is het personeel van de DJI ook de dupe. Door een verhoogde werkdruk is het voor hun ook niet fijn. Een aantal jaren terug konden we nog Noorse criminelen opvangen en nu kunnen we niet eens de eigen criminelen juist straffen. Waar gaan we naar toe. Je veilig voelen en weten dat als iemand verkeerd doet juist gestraft wordt, zijn zeker van belang, voor iedereen.

Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 10 mei de film Zomervacht Cultuur 34 minuten geleden
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
PowerVrouwen terug van weg geweest Verhalen uit de buurt 30 apr, 08:00